Ερώτηση στη Βουλή για το αίτημα χρηματοδότησης των Σωματείων της ΟΠΣΕ

Filed in Δελτία Τύπου, Επιστολές by on 27 Δεκεμβρίου 2020 0 Comments

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΣΕ ανταποκρινόμενο στο απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των σωματείων της δύναμης του για οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, λόγω των τεραστίων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την πανδημία, δραστηριοποιήθηκε άμεσα.

Στάλθηκε απόλυτα τεκμηριωμένη επιστολή στα αρμόδια υπουργεία παρουσιάζοντας την κατάσταση και αίτημα  για τη στήριξη της κυβέρνησης στην ΟΠΣΕ και τα σωματεία της, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, καθώς δεν υπάρχουν πλέον και τα ελάχιστα έσοδα που είχαν από τις γνωστές δράσεις τους.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση και ζητήσαμε τη βοήθεια βουλευτών.

Ανταποκρίθηκαν άμεσα οι κύριοι Στράτος Σιμόπουλος βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ και Γιώργος Μουλκιώτης βουλευτής  Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ . Κατάθεσαν αναφορές στη βουλή.

Ο κ. Σιμόπουλος Αναφέρει :

Καταθέτω ως αναφορά τη συνημμένη επιστολή της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) σχετικά με την ανάγκη στήριξης-χρηματοδότησης των σωματείων που την απαρτίζουν, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID-19.Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παρόμοιοι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα. Παρακαλώ τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει:

« Κύριοι Υπουργοί,Σας αναφέρω επιστολή τηςΟμοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.),με τηνοποία αιτείται την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για την κάλυψη αναγκών των Πολιτιστικών Σωματείων προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του ςαλλά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη τα σχετικά δίκαια αιτήματα και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειες σας»

Μετά τις αναφορές των δύο βουλευτών, κατατέθηκε και ερώτηση από τη βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Άννα Ευθυμίου, η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου και τώρα πρέπει να απαντηθεί από τους υπουργούς.

Η κυρία Ευθυμίου αναφέρει στην ερώτηση της.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

,Εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της εξάπλωσης των κρουσμάτων, και προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και κατά συνέπεια να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, η Κυβέρνηση ορθώς προέβη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ως Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, συνομιλώ με φορείς της Περιφέρειάς μου, μεταξύ των οποίων και πολλοί Σύλλογοι, οι οποίοι μου μεταφέρουν τις ανησυχίες τους.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος εκπροσωπεί 219 σωματεία σε όλη την Ελλάδα και λόγω της πανδημίας είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να συνεχίσει το πολυετές έργο της στον τομέα του πολιτισμού και της διατήρησης των ηθών και εθίμων, που μετέφεραν οι αείμνηστοι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες. Η ΟΠΣΕ και τα σωματεία της δύναμης της, όπως μου αποτυπώνουν σε επιστολή τους που μου κοινοποίησαν, έχουν πάψει να χρηματοδοτούνται από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας, μέσω του ΤΑΠΑΠ του Υπουργείου Οικονομικών, το 1998. Από τότε, τα μόνα και ελάχιστα έσοδα τους είναι κυρίως από συνδρομές μελών, τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων ή χορωδιών και κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνουν. Όλα αυτά, λόγω πάντα της πανδημίας, έχουν σταματήσει, ενώ ταυτόχρονα η Ομοσπονδία καλείται ναι καλύψει διάφορα λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκια, λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου κτλ. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήδη ορισμένα σωματεία τελούν υπό διάλυση.

Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης σε δηλώσεις τους έχουν σημειώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών που διαμορφώνονται στα πλαίσια της πανδημίας του κορωνοϊού, κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας η λήψη μέριμνας με μέτρα οικονομικής στήριξης για τους φορείς και τους συλλόγους που έχουν ιστορικό ρόλο και επιτελούν αναντικατάστατο έργο για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της πατρίδας μας, όπως η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδας, με σκοπό την υποστήριξη της βιωσιμότητας τους;

Με εκτίμηση Άννα Ευθυμίου Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης.

Οι προσπάθειες του ΔΣ της ΟΠΣΕ θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση μας στο μεγάλο αυτό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία μας.

Το ΔΣ

Comments

comments

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Facebook