Ενημέρωση για το αίτημα χρηματοδότησης των Σωματείων μας

Filed in Δελτία Τύπου by on 22 Φεβρουαρίου 2021 0 Comments

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων στη βουλή έχουν αντιληφθεί το δίκαιο των αιτημάτων σωματείων μελών της ΟΠΣΕ, για την ανάγκη στήριξης τους στην εποχή της πανδημίας και των τεραστίων προβλημάτων που έχει προκαλέσει, η κυβέρνηση, όμως, αργεί να ανταποκριθεί.

Η ΟΠΣΕ, άρχισε πριν μήνες την ενημέρωση βουλευτών, αφού προηγουμένως απευθύνθηκε η ίδια με επιστολή της στα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν τα πολιτιστικά προσφυγικά σωματεία καθώς έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους, λόγω της πανδημίας.

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής λύσης κατέθεσαν αναφορές και ερωτήσεις στους υπουργούς οικονομικών και πολιτισμού, για το καυτό αυτό θέμα.

Το υπουργείο πολιτισμού ανταποκρίθηκε σχετικά σύντομα, τονίζοντας ότι  «εξ ορισμού έχει αρμοδιότητα να στηρίζει και να ενισχύει οικονομικά, πολιτιστικές δράσεις πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «εκ του νόμου δεν έχει το δικαίωμα να καλύψει οποιουδήποτε είδους τρέχοντα έξοδα πολιτιστικών συλλόγων, καθώς τα ίδια τα μέλη των σωματείων αυτών, είχαν και έχουν την ευθύνη με βάση το καταστατικό τους να συνεισφέρουν στην κάλυψη τέτοιου είδους παγίων εξόδων».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραθέτει αναλυτικά τις δράσεις που έχει υλοποιήσει για την οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων και τη χρηματοδότηση πολιτιστικών συλλόγων κατά το έτος 2020, σημειώνοντας ότι «η επιχορήγηση δράσεων πολιτιστικών φορέων από το ΥΠΠΟΑ είναι δυνατή, μέσω της διαδικασίας εγγραφής αυτών, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου».

Αυτό γίνεται στον ιστότοπο μητρώου πολιτιστικών φορέων   (http://drasis.culture.gr/), ώστε οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να συνδράμουν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Οι προσκλήσεις αυτές είναι διαθέσιμες στην ως άνω πλατφόρμα, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης επιχορήγησης.

Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, εκτός των πολιτιστικών δράσεων, παραπέμπει στο υπουργείο οικονομικών και ανάπτυξης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός της στήριξης των αιτημάτων μας από τόσους εκπροσώπους του λαού στη βουλή και από διαφορετικά κόμματα προερχομένων, το υπουργείο οικονομικών ΔΕΝ απαντά.

Ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του, δεν μπορεί να αγνοεί το θέμα της βοήθειας στους συλλόγους μας για το πανθομολογούμενο τεράστιο έργο που προσφέρουν χρόνια τώρα στον πολιτισμό μας. Ιδιαίτερα, όταν τόσοι βουλευτές διαφόρων κομμάτων, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων. Ο υπουργός δεν απαντά ούτε στους βουλευτές του κόμματος του.

Οι προσπάθειες της ΟΠΣΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν και επί των εξελίξεων θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των μελών μας.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Facebook