Η πρώτη επίσημη κρατική εκδήλωση για το έτος Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Filed in Δελτία Τύπου, Τα Νέα της ΟΠΣΕ by on 29 Δεκεμβρίου 2021 0 Comments

Η πρώτη επίσημη κρατική εκδήλωση για το έτος Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)  στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης, το θέμα αφορά τη συμπλήρωση  εκατό χρόνων  από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 2022.

Η συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου  2022, στις 17.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση έχει κληθεί και η ΟΠΣΕ και μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα επτάλεπτης ομιλίας από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας

Να σημειωθεί ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει συστήσει την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς,  η οποία αποτελείται από 31 βουλευτές  του  Ελληνικού Κοινοβουλίου με πρόεδρο τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη. Στόχοι  της  Επιτροπής είναι η καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων ομογενών, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού κυρίως στις νέες γενιές Ομογενών. Επίσης  η Επιτροπή μεριμνά για την προώθηση των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ελλήνων Αποδήμων. Τέλος, συμμετέχει σε εκδηλώσεις των Ομογενειακών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, προάγοντας τις σχέσεις με τον απανταχού Ελληνισμό και με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.

Επίσης η Παγκόσμια  Διακοινοβουλευτική  Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής, νυν και πρώην βουλευτές νομοθετικών σωμάτων του εξωτερικού και έχει ως σκοπό: την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της με τη Βουλή των Ελλήνων, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της  Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.

To ΔΣ

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Facebook