Η ισχύς εν τη ενώσει

Filed in Χωρίς κατηγορία by on 25 Απριλίου 2023 0 Comments

Χιλιάδες απόγονοι προσφύγων από την καθ΄ημάς Ανατολή, παρά την έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη, κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου, στην εντυπωσιακή εκδήλωση με το γενικό τίτλο «Μία Ρίζα-Τρεις πολιτισμοί», το Σάββατο 22 Απριλίου.

Περίπου 1500 χορευτές, που καταχειροκροτήθηκαν, πλαισίωσαν την τελετή αδελφοποίησης, με υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος), της ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων) και της ΠΟΘΣ   (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων), δια των προέδρων τους ύστερα από εξουσιοδότηση των Διοικητικών τους Συμβουλίων,  δεσμεύθηκαν, με την υπογραφή του Συμφώνου:

-Nα προστατεύουν το απόσταγμα της αξιακής παρακαταθήκης των αιώνων πολιτισμού του Ελληνισμού.

-Να  μετατρέψουν  τα μονοπάτια των διαφορετικών παραδόσεων αυτών σε Λεωφόρο Ελληνικής Συνείδησης, διαιωνίζοντας τα συναισθήματα και τις εικόνες που διαμορφώνουν την ουσία του Ελληνικού Γένους.

-Να  διαφυλάττουν και να διαδίδουν τις παραδόσεις τους  και την εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης  σεβόμενοι  τις διαφορετικότητές μας.

– Να επιδιώκουν την ανάπτυξη  φιλίας και συνεργασίας μεταξύ  των Μελών των Ομοσπονδιών αυτών, καθώς και την ευαισθητοποίηση τους για την διάδοση και προώθηση της ιστορικής μνήμης και γνώσης.

Οι δεσμεύσεις αυτές,όπως αναφέρεται στο Σύμφωνο συνεργασίας, θα πραγματοποιούνται με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, στις οποίες ενδεικτικώς περιλαμβάνονται:

α) η διοργάνωση επιστημονικών, λαογραφικών διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, καθώς και εν γένει καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

β) η από κοινού προβολή και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του Ποντιακού, του Μικρασιατικού και του Θρακικού Ελληνισμού, όπως αυτά αποτυπώνονται στις Ημέρες Μνήμης, που αναγνωρίστηκαν επίσημα από το Ελληνικό Κράτος και συγκεκριμένα της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της 14ης Σεπτεμβρίου  ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού και η από κοινού προβολή της συνεισφοράς τους στο Ελληνικό έθνος.

γ) η οργάνωση εκδηλώσεων σε Τόπους Μνήμης των τριών Συμβαλλομένων

γ) η υποστήριξη παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με την ιστορική διαδρομή και την προσφορά του Ποντιακού, του Μικρασιατικού και του Θρακικού Ελληνισμού .

Η πολύωρη εκδήλωση με Γαϊτανάκι, Μωμόγερους, Πουρπούρη και δεκάδες χορευτικά των συλλόγων της δύναμης των τριών Ομοσπονδιών, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των προσελθόντων μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

ΟΠΣΕ

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Facebook