Η ΟΠΣΕ στο Γ’ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο στη Σμύρνη

Filed in Τα Νέα της ΟΠΣΕ by on 10 Μαΐου 2017 0 Comments

MARIANNA1

Δυναμικό ήταν το παρόν της Ο.Π.Σ.Ε. στο Γ’ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο που οργανώθηκε από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης για τρίτη συνεχή χρονιά στη Σμύρνη υπό την αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και με τίτλο ‘’Οι Αποστολικοί Πατέρες και η εποχή τους’’ 4 – 8 Μαΐου 2017.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου που έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε. η ειδική γραμματέας, Μαριάννα Μαστροσταμάτη.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Σεβασμιώτατε μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίε, Θεοφιλέστατε επίσκοπε Ερυθρών κ. Κύριλλε, εντιμότατοι κύριοι: πρόεδροι του εμπορικού επιμελητηρίου Ekrem Demirtas, της

Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης Γεώργιε Θεοδωρίδη, ελλογιμώτατε πρόεδρε του συνεδρίου κύριε Γεώργιε Γαλίτη,  σεβαστοί και εκλεκτοί σύνεδροι, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων.

 

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, το παλαιότερο 2-βάθμιο όργανο που αγκαλιάζει τη σωματειακή δράση των Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών προσφύγων στην Ελλάδα, σας αποστέλλει τους πιο θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς της στην έναρξη του τρίτου αυτού διεθνούς αγιολογικού συνεδρίου που έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται εδώ στη Σμύρνη, στην πιο συμβολική πόλη της Ρωμιοσύνης.

 

Οι Αποστολικοί Πατέρες και η εποχή τους έχει τίτλο το συνέδριο που ξεκινά σήμερα, αποτυπώνοντας έτσι, με τον πιο εύστοχο τρόπο, τη σχέση των μεγάλων αυτών μελετητών της χριστιανικής πίστης στο ιστορικό της ξημέρωμα μετά και πέραν της Καινής Διαθήκης εποχή της Χριστιανοσύνης, την μετά από αυτήν των Αποστόλων. Και είναι μία σχέση που σαφέστατα αφορά την πολιτιστική εξέλιξη και την ιδεολογική συγκρότηση λαών της Μικράς Ασίας κατά τους πρώτους εκείνους αιώνες της μετά Χριστόν εποχής ακόμη και με την εντόπια δράση των γηγενών εκείνων αποστολικών πατέρων για τους οποίους, όπως βλέπουμε στο πρόγραμμα, θα μιλήσουν στις εισηγήσεις τους οι εκλεκτοί μας σύνεδροι.

 

Ως εκπρόσωπος ενός συλλογικού θεσμού που πρεσβεύει τον πολιτισμό και την ιστορία του προσφυγικού στοιχείου, θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι η σχέση του πολιτισμού των προγόνων μας με την ιστορία του χριστιανισμού στη Μικρά Ασία είναι τόσο στενή δια μέσου των αιώνων όσο να μπορούμε λέμε με πεποίθηση ότι αποτελεί το κύριο και καθοριστικό στοιχείο του χαρακτηρισμού της πολιτισμικής ομάδας στην οποία ανήκαν οι πρόγονοί μας ως Ρουμ μιλέτ στην πολυπολιτισμική Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ότι το κέντρο στων Ελλήνων τις κοινότητες ήταν πάντα η εκκλησία και ότι αρχηγός ήταν ο ποιμενάρχης.

Ότι πάνω σε αυτό το δίχτυ, της στενής σχέσης του εντόπιου πολιτισμού και του χριστιανισμού, το οποίο είχε εγκαθιδρυθεί από τους Αποστόλους και τους Άγιους Πατέρες στην ευρύτερη περιοχή από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, θα ορισθούν τα αντίστοιχα ιδεολογικά σύνορα μιας γεωγραφικής περιοχής που δεν είχε κανέναν άλλο λόγο να ονομαστεί Αsia minor (μικρότερη ή ήσσονος σημασίας Ασία). Μια περιοχή που δεν ήταν κράτος, δεν ήταν βασίλειο και η ονομασία της δεν αφορούσε καμία άλλη χωροταξικής σημασίας σχέση υπηκόων και χώρου εκτός από αυτήν όπου ο χριστιανισμός δημιουργούσε συμπαγείς κοινότητες εντός μιας πολυπολιτισμικής ή όπως θα λέγαμε σήμερα μιας πολυεθνικής ηπείρου.

Έτσι, είναι στην εκκλησιαστική μας ιστορία ένας Λατίνος ιερέας, ο Παύλος Ορόσιος, μαθητής του αγίου Αυγουστίνου, αυτός οποίος θα οριοθετήσει την περιοχή στις αρχές του 5ου μ. Χ. αιώνα στις καταπληκτικές εκείνες γεωγραφικές του περιγραφές και θα ονομάσει την ασιατική αυτή χερσόνησο Asia minor.

 

Και είναι που και σήμερα, εδώ στη Σμύρνη, είναι οι έχοντες το χάρισμα του λειτουργού της ιεροσύνης εκείνοι που, συντελούν τα μέγιστα προκειμένου η Σμύρνη της καρδιάς μας να μη φοράει θρησκευτικές και πολιτισμικές παρωπίδες. Να φέρει επάξια τον τίτλο της καλλίστης των παντών,  χάρη στην επιθυμία και τη γενναιοδωρία των σημερινών τοπικών αρχόντων αλλά και χάρη στην προσωπική δύναμη ανθρώπων που έχουν το χάρισμα της ιεροσύνης .

Με τη βεβαιότητα ότι οι διαδρομές μέσα από τις οποίες εξελίσσονται οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι πολύ πιο απλές, και με την ελπίδα ότι το αγιολογικό συνέδριο στη Σμύρνη αποτελεί ευκαιρία να φωτιστούν όλες οι πτυχές της κοινής μας ιστορίας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

 

Καλή συνέχεια στο έργο σας και σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Comments

comments

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Facebook