΄Εφυγε ο Tάκης Βεζυργιάννης, πρώτος Πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε.

Filed in Επιστολές by on 19 Ιουλίου 2017 0 Comments

 

 Στις 13 Ιουνίου 2017 έφυγε από την πρόσκαιρη επίγεια ζωή για την άλλη, τη  μακαρία και ατελεύτητη, ο επί 26 συναπτά έτη Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων και πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.)  Παναγιώτης (Τάκης) Αλεξ. Βεζυργιάννης, αφήνοντας πτωχότερη τη μικρασιατική οικογένεια.

Ο αοίδιμος Πρόεδρος, που καταγόταν εκ πατρός από το Σεβδίκιοϊ, το λεβέντικο χωριό της Σμύρνης, γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Από την παιδική του ήδη ηλικία έτυχε επιμελημένης παιδείας στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Kαι, όταν τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, φοίτησε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (Α.Β.Σ.Π.), της οποίας κατέστη πτυχιούχος.  Μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο σώμα  Εφοδιασμού – Mεταφορών (Σ.Ε.Μ.) και σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, όπου για πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής της ΄Ενωσης Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

΄Ανθρωπος άψογος ακόμη και στην εμφάνισή του, κυριολεκτικώς ευπρεπής, διακρίθηκε για τη σοβαρότητα, τη σύνεση και τη σεμνότητά του, αλλά και για την υπευθυνότητα και την εργατικότητά του. Με την προσωπικότητά του και το παράδειγμά του ανεδείχθη πάντοτε πρόθυμος και αγαθός «θαυμαστός σύμβουλος» προς πολλούς «περί πολλά και ποικίλα».

 

1982 . Ο Τάκης Βεζυργιάννης επιδίδει χρυσή πλακέτα στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στη Μυτιλήνη, ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων Αττικής.(Αρχείο Ενώσεως Σμυρναίων)

 

Κυρίως όμως ο αείμνηστος Τάκης Βεζυργιάννης  υπήρξε εραστής και λάτρης των αλησμόνητων μικρασιατικών πατρίδων και ανάλωσε κυριολεκτικά τη ζωή του είτε για την υπεράσπιση της ιστορίας είτε για την προβολή του πολιτισμού τους. Επί τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια (1976–2010) υπηρέτησε τους σκοπούς και το έργο της Ενώσεως Σμυρναίων από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως από εκείνη του Προέδρου από το 1982 έως το 2008, προσφέροντας στο Σωματείο πολυτιμότατες υπηρεσίες. Από τη θέση αυτή ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία, η οποία οδήγησε στη συνένωση όλων των δυνάμεων του προσφυγικού κόσμου και στην ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων Αττικής, που όχι μόνο πέτυχε να διοργανώσει πανελλήνιες εκδηλώσεις μνήμης για τα 60 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922–1982), αλλά και να οδηγήσει, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Συντονιστική Επιτροπή της Βορείου Ελλάδος, στην πραγματοποίηση του Πανελληνίου Συνεδρίου Προσφυγικών Σωματείων (Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 1984), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και, στη συνέχεια, στην ίδρυση της σημερινής Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Δεν επαρκεί ο χώρος και ο χρόνος, για να αναφέρει κανείς τα πεπραγμένα της δράσης του Τάκη Βεζυργιάννη ως Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων Αττικής και εν συνεχεία ως πρώτου Προέδρου της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό και τότε θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του έργου του.

Ωστόσο, πριν κλείσουμε την αναφορά μας για την προσφορά του αείμνηστου Προέδρου στην υπόθεση της συνένωσης των δυνάμεων του προσφυγικού κόσμου, θεωρούμε επιτακτική την παρακάτω ομολογία. Παραμονές του Προσφυγικού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων στην Αθήνα, δεν είχε ληφθεί ακόμη η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το Συνέδριο, περίπου 5.000.000 δραχμές, που είχε δεσμευτεί να στείλει η (τότε) υπουργός Μελίνα Μερκούρη. Η είδηση αιφνιδίασε τους πάντες, γιατί το Συνέδριο ήταν προ των πυλών και τα έξοδα έτρεχαν. Τη δύσκολη εκείνη ώρα, ο Βεζυργιάννης πήρε την υπόθεση στους ώμους του. Με τη γνωστή σε όλους ψυχραιμία του, ξεκίνησε αμέσως νέο κύκλο επαφών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και, όταν βεβαιώθηκε ότι τα χρήματα ήταν εξασφαλισμένα και θα έμπαιναν σύντομα στο ταμείο της Συντονιστικής, άρχισε αγώνα δρόμου για να βρει τα απαραίτητα δανεικά από χορηγούς που θα ήταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Η εγνωσμένη εντιμότητά του και η αξιοσύνη του έκαναν το θαύμα τους. Τα χρήματα βρέθηκαν χάρη σε δύο καλούς συμπατριώτες μας που εμπιστεύονταν απόλυτα τον Τάκη. Ο πρώτος ήταν ο γνωστός βιομήχανος Ζυμαρικών και Πρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών Μανώλης Παπαναστασίου και ο δεύτερος ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης Χρυσόστομος Βούλτσος. ΄Ημουν παρών σ’ εκείνον τον επίπονο αγώνα του Τάκη Βεζυργιάννη για να εξασφαλίσει τα χρήματα και καταθέτω καθηκόντως και οφειλετικώς την ανάμνηση αυτή «ως μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων», ευχόμενος Κύριος ο Θεός να κατατάξει τον αγαπημένο μας Πρόεδρο «εν χώρα ζώντων» και «εν σκηναίς δικαίων».

 

 Νίκος Χ. Βικέτος

Γεν. Γραμματέας Ενώσεως Σμυρναίων

 

Comments

comments

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Facebook