Αίτημα της ΟΠΣΕ στα Υπ. Πολιτισμού και Οικονομικών για τη στήριξη των Σωματείων

   \"\"

Επιστολή προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών απέστειλε η ΟΠΣΕ με αίτημα τη συνδρομή τους για την  κάλυψη των αναγκών των Σωματείων Μελών της.

 ΑΘΗΝΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος εκπροσωπεί 219 σωματεία σε όλη την Ελλάδα και με την επιστολή αυτή επιθυμεί να σας μεταφέρει το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπουν σχετικά με τη συνέχιση του πολυετούς έργου τους στον τομέα του πολιτισμού και της διατήρησης των ηθών και εθίμων, που μετέφεραν οι αείμνηστοι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ΟΠΣΕ και τα σωματεία της δύναμης της έχουν πάψει να χρηματοδοτούνται από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας, μέσω του ΤΑΠΑΠ του Υπουργείου Οικονομικών, το 1998. Από τότε, τα μόνα πενιχρά έσοδα τους είναι κυρίως από συνδρομές μελών, τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων ή χορωδιών και κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνουν.

Όλα αυτά, λόγω πάντα της πανδημίας, έχουν σταματήσει. Όχι, όμως, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου και ορισμένα άλλα λειτουργικά έξοδα. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήδη ορισμένα σωματεία τελούν υπό διάλυση.

Γνωρίζουμε ότι προβλήματα στον τομέα της οικονομίας αντιμετωπίζουν σχεδόν οι πάντες, διαπιστώνουμε ,όμως, και την προσπάθεια σας να σταθεί κοντά σε όλους τους πληττόμενους. Από τη μέριμνα σας αυτή δεν πρέπει να εξαιρεθούν τα σωματεία μας, που λειτουργούν ως ζώσα παρακαταθήκη της ιστορικής μνήμης.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα το εύλογο αίτημα μας και να λάβετε σειρά μέτρων, που θα ανακουφίσουν τους εκπροσώπους των σωματείων μας ώστε να οπλιστούν με δύναμη για να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΣΕ είμαστε στη διάθεση σας ώστε από κοινού να διερευνήσουμε τους τρόπους στήριξης των σωματείων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Αντ. Οραήλογλου                          Δημ. Παντέλας

Αφήστε μια απάντηση