Αδιαπραγμάτευτη η θέση της ΟΠΣΕ για το Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο

 

\"DELTIA-TYPOY1\"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εισάγει στο θερινό τμήμα της βουλής για συζήτηση και ψήφιση το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αλλά και τα δημοσιεύματα, στο άρθρο 2 του επίμαχου νομοσχεδίου σχετικά με τις προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να πληροί το έγκλημα της γενοκτονίας για να προστατεύεται από τυχόν αμφισβητίες και αρνητές των ιστορικών γεγονότων, δεν περιλαμβάνεται η διευκρίνιση που κρίθηκε απαραίτητη. Συγκεκριμένα δεν αναφέρεται ρητά η φράση «γενοκτονιών των αναγνωρισμένων από την Ελληνική βουλή», αλλά απλά «γενοκτονιών».

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΠΣΕ είχε αντιδράσει πρώτη όταν έγινε γνωστή η διαδικασία που προωθείται για τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κλήθηκε τότε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής και τόνισε ότι απαιτεί «…να εισαχθεί στο άρθρο 2 παράγραφος 1 και η φράση της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού (των καταγόμενων από τον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία, την Προποντίδα και όλη την καθ ημάς Ανατολή και την Ανατολική Θράκη) ».

Ύστερα από συζήτηση συμφωνήθηκε να περιληφθεί η διευκρίνιση «γενοκτονιών των αναγνωρισμένων από την Ελληνική βουλή». Η ψήφιση καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά ασχολήθηκε η αρμόδια επιτροπή της βουλής, η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο χωρίς να περιλαμβάνεται η επίμαχη διευκρίνιση. Αναφέρθηκε ότι αυτό έγινε …εκ παραλείψεως και ότι ο ίδιος ο υπουργός δεσμεύθηκε να συμπληρώσει τη διάταξη, όπως συμφωνήθηκε, όταν το νομοσχέδιο φθάσει στη βουλή.

Όπως παραπάνω αναφέρεται, η απαραίτητη διευκρίνιση δεν έχει γίνει και αυτό ανησυχεί την ΟΠΣΕ, η οποία παρακολουθεί το όλο θέμα και καλεί όλα τα σωματεία μέλη της να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τις όποιες αντιδράσεις απαιτηθούν στην περίπτωση που ο αρμόδιος υπουργός δεν θα τηρήσει την υπόσχεση του και οι βουλευτές θα ψηφίσουν στην Ελληνική βουλή, νόμο που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια.

Τέλος η ΟΠΣΕ καλεί όλους του βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι μόνο αυτούς που έχουν προσφυγική καταγωγή, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ολιγωρήσουν στην προστασία μνήμης των προγόνων μας, λόγω των όποιων συνδρόμων ή σκοπιμοτήτων. Γνωρίζουν ότι την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των βουλευτών και της στάσης που τήρησαν.

Γραφείο Τύπου της ΟΠΣΕ
Αθήνα  19 Αυγούστου 2014

 

Αφήστε μια απάντηση