Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις για τα θέματα που την ενδιαφέρουν και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της. Μεταξύ αυτών, βεβαίως είναι και το θέμα της ίδρυσης των δύο μεγάλων μουσείων που απαιτούμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Σχετικά με το μουσείο της Θεσσαλονίκης, κατ αρχήν εξασφαλίσθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού, ότι το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον τοπικό δήμο Παύλου Μελά.
Στη συνέχεια εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης από κυβερνητικά κονδύλια. Η μελέτη αυτή αφορά, ουσιαστικά ένα κτίριο στο οποίο πρέπει να συστεγασθούν το δημαρχείο, το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
Η δημοτική αρχή διαπίστωσε ότι ο συνολικός χώρος είναι μικρός για τη συστέγαση των προαναφερθέντων οργανισμών. Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, στη διάρκεια συσκέψεων που γίνονται, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των προσφυγικών οργανώσεων, οι οποίοι και συμφώνησαν. Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Από τη δημοτική αρχή και τις προσφυγικές οργανώσεις αποφασίστηκε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για τη μελέτη ίδρυσης του Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού σε ανεξάρτητο κτίριο δίπλα από αυτό που θα στεγάσει το δημαρχείο και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
Στη συνέχεια ο κ. Δεμουρτζίδης μας ενημέρωσε ότι το όλο θέμα έχει τεθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και εντός των ημερών αναμένεται η επίσκεψη κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη και στο χώρο του στρατοπέδου για περαιτέρω ενημέρωση και διεκδίκηση της απαραίτητης χρηματοδότησης.
Η ΟΠΣΕ παρακολουθεί από πολύ κοντά την όλη προσπάθεια και συνεργάζεται με τους προαναφερθέντες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.