Αντίδραση της ΟΠΣΕ στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

\"\"

Άμεση ήταν η αντίδραση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, στην  ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι το 2022 κηρύσσεται έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Με αλλεπάλληλες κινήσεις που έγιναν προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας, ότι το 1922 αυτονόητα είναι έτος τομή στη νεώτερη ιστορία του Ελληνισμού, στην ελληνική ιστορία. Επίσης ότι δεν χρειάζεται να κατέχεις πολιτειακό αξίωμα για να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου, ούτε και να πρεσβεύεις την εποπτεία και τη διεύθυνση του πολιτισμού της για να συμφωνήσεις με την αυτονόητη τιμή στο 1922, εκατό χρόνια μετά, στη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού.

Η  Ελλάδα που ζούμε σήμερα, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ότι γεννήθηκε το 1922 μέσα από τις στάχτες της Σμύρνης. Ότι η κατεστραμμένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά Ελλάδα του 1922 αναγεννιέται με την τεράστια συμβολή των προσφύγων σε όλους τους χώρους.

Οι ενέργειες της ΟΠΣΕ με τις παραπάνω, μεταξύ άλλων, επισημάνσεις, είχε ως αποτέλεσμα, λίγο μετά το μεσημέρι, να εκδοθεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ με δηλώσεις της κ. Μενδώνη, η οποία διευκρίνισε ότι «Η κήρυξη του 2022, ως έτους Καμπανέλλη, αναφέρεται στο έτος λογοτεχνίας που κηρύσσει κάθε χρόνο το ΥΠΠΟΑ και αποτυπώνεται στο σχετικό λογότυπο. Αφορά στο λογοτεχνικό γενέθλιο του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με μία εθνική επέτειο, όπως αυτή των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων».

Η Ο.Π.Σ.Ε. με την Επιτροπή που συστάθηκε τον Ιανουάριο για τα ‘’100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή’’ εργάζεται, χωρίς έπαρση και διεκδίκηση πρωτιάς με εντυπωσιακές δημοσιεύσεις, για την πραγματοποίηση της διάστασης που απαιτείται σε αυτήν την επέτειο, σε όλη τη χώρα κι απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλον τον κόσμο της ομογένειας.

Ενημερώνουμε γι αυτό τα σωματεία μας ότι η Ο.Π.Σ.Ε. ως δευτεροβάθμιο όργανο ενεργεί μεθοδικά, σε επαφές της με τους ανώτερους διοικητικούς θεσμούς της Πολιτείας, για τα απαραίτητα διαδικαστικά που τηρούνται προκειμένου να συνταχθούν ερμηνευτικές εγκύκλιες οδηγίες, που θα σταλούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Η θέση της ΟΠΣΕ, εκφράζοντας την επιθυμία του προσφυγικού κόσμου, είναι η ελληνική πολιτεία, σε επίπεδο εθνικό, να κηρύξει το έτος 2022 ως έτος Προσφυγικής Μνήμης.

Αφήστε μια απάντηση