Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ\’ ημάς Ανατολής

Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ\’ ημάς Ανατολής   \"\" Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Διοικητικό Συμβούλιο  της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε 18 κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως την Αυστραλία και την Κένυα, συνεδρίασαν για περίπου πέντε ώρες με θέμα «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Στην ομιλία του ο  πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής , βουλευτής κ. Σάββα Αναστασιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η  παραδειγματική καταγραφή πτυχών της Μικρασιατικής Καταστροφής θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές πηγή ιστορικής και πολιτικής διδαχής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η ιστορία της Σμύρνης ήταν πολύ τραγική, όπως και η περίπτωση του Πόντου. Δεν πρέπει η Ιστορία να επαναληφθεί  και γι αυτό θα πρέπει να ξέρουμε τι έγινε πριν από 100 χρόνια, να μάθουμε από την Ιστορία. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων προσφυγικών οργανώσεων., στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα εισήγησης.

Την ΟΠΣΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Αντώνης Οραήλογλου, ο οποίος επικέντρωσε την εισήγηση του, κυρίως, σε δύο ζητήματα.

Το πρώτο ήταν οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, τόσο από τους βουλευτές εκπροσώπους μας στη βουλή, όσο και τους ομογενείς γερουσιαστές και βουλευτές στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Κένυα, για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής από το τουρκικό κράτος. «Με μία φωνή, τόνισε, μια γροθιά ενωμένοι πρέπει να πείσουμε την Τουρκία να τα βρει με τον εαυτό της και την παγκόσμια κοινή γνώμη να μάθει τι πραγματικά έγινε στις αλησμόνητες μας πατρίδες τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Το δεύτερο ήταν η ανάγκη να δρομολογηθεί η δημιουργία μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην Αθήνα, όπως αυτό έχει ήδη γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αναφέρθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.  «Θέλουμε μία παγκόσμια αναγνώριση ανάλογη με αυτή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, γιατί ο πρώτος  μαζικός αφανισμός πληθυσμού έγινε στους Μικρασιάτες», επισήμανε.

Αφήστε μια απάντηση