Η Ομοσπονδία προσφυγικών σωματείων Ελλάδος, μεταξύ των πολλών άλλων δράσεων της, επαναφέρει και το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην Αθήνα. Η ΟΠΣΕ με επιστολή της απευθύνθηκε στον υπουργό πολιτισμού κ. Ξυδάκη και του επισημαίνει ότι ο προσφυγικός κόσμος που εκπροσωπεί, σύσσωμος διαμαρτύρεται και καταδικάζει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να μεταβιβάσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη νομή, κατοχή και κυριότητα, μεταξύ άλλων ακινήτων και τις Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. προκειμένου από τη ρευστοποίησή τους να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.
Να σημειωθεί ότι αν και οι πολυκατοικίες αυτές δεν περιλαμβάνονται στην Ανταλλάξιμη Περιουσία, δηλαδή στο σύνολο της περιουσίας από ακίνητα των ανταλλαξίμων μουσουλμάνων της συνθήκης Λωζάνης, εντούτοις δεν είναι άσχετα με την διαχείριση της Ανταλλαξίμου Περιουσίας και οι Μικρασιάτες δεν στερούνται επιχειρημάτων σχετικά με την τύχη τους. Όπως είναι γνωστό, τα Ανταλλάξιμα ακίνητα δόθηκαν προς τακτοποίηση των απαιτήσεων τις οποίες το ελληνικό κράτος αναγνώριζε ότι οφείλει προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, όπως απορρέει από τη συνθήκη Λωζάνης και τις συναφείς συμφωνίες του 1930. Ακριβώς για το λόγο αυτό οι οκτώ πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκαν από το 1933-1936 από το Ελληνικό κράτος προκειμένου να στεγάσουν άστεγους και αναποκατάστατους αστούς πρόσφυγες, σύμφωνα με αυτή την απαρέγκλιτη επιταγή και έτσι αποτελούν απτό μέρος του προγράμματος αστικής Αποκατάστασης που προχώρησε με τη μέθοδο της «αυτοστέγασης». Τόσο η δαπάνη οικοδόμησης όσο και τα δάνεια που παρείχοντο προς αγορά διαμερισμάτων στους «δικαιούχους αποκατάστασης», είχαν κατά βάση υπέγγυο την Ανταλλάξιμη Περιουσία. Σχετικά δε με το καθεστώς ιδιοκτησίας αυτών των διαμερισμάτων, που εκχωρούντο με «παραχωρητήριους τίτλους», μετά την αποπληρωμή των εντόκων δανείων, είναι γνωστό ότι στο διάστημα του πολέμου και των περιπετειών του εμφυλίου, αντιμετωπίστηκε με δυσμενή διάκριση σε βάρος των ιδιαίτερα ταλαιπωρημένων προσφύγων οφειλετών, αντίθετα από τους λοιπούς Έλληνες οφειλέτες δανείων, στους οποίους χορηγήθηκε εντέλει απαλλαγή εκ των οφειλών, ώστε και η τύχη πολλών από αυτά τα ακίνητα κρίθηκε άτεγκτα (λόγω ανωμάλων διαδικασιών).
Στην επιστολή της ΟΠΣΕ σημειώνεται ότι για αυτές τις Προσφυγικές Πολυκατοικίες έχει ήδη εκδοθεί από το 2009 απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου , βάσει της οποίας το συγκρότημα χαρακτηρίζεται πλέον, στο σύνολό του και ως μνημείο ιστορικής αρχιτεκτονικής και κοινωνικής σημασίας.
Τα προσφυγικά σωματεία έχουν προτείνει και ευελπιστούν να δουν μια μέρα να εγκαθίσταται εκεί το Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής. Κατόπιν αυτών, η ΟΠΣΕ ζητά από τον υπουργό να συμβάλει καθοριστικά για την άμεση επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, με σκοπό την αποκατάσταση των πολυκατοικιών και την αξιοποίηση τους προς όφελος της Μικρασιατικής κληρονομιάς και της προσφυγικής μνήμης.
Από το Γραφείο Τύπου