“Μικρασίας Συναξάρι” από την ΟΠΣΕ στη Θεσσαλονίκη

\"\"

«Η αγιοτόκος, αγιοτρόφος και αγιοφύλακτη Μικρά Ασία είναι ένα πανέμορφο υπαίθριο μουσείο, μία ατέλειωτη γλυπτοθήκη, όπου ρίζωσε και καρποφόρησε, από τα πρώτα αποστολικά χρόνια, ο λόγος του Χριστού. Οι Μικρασιάτες δέχτηκαν και μπολιάστηκαν πρώτοι από το χριστιανικό μήνυμα, έγιναν οι ακοίμητοι φρουροί του και προσέφεραν στην οικουμένη τους περισσότερους Αγίους και Αγίες, για να πρεσβεύουν στο Θεό να προστατεύει την ανθρωπότητα».

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας ( Ο.Π.Σ.Ε. ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή παρουσιάζουν την εκδήλωση «ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙ». Η καλλιτεχνική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο και αίθουσα «Σοφία Βέμπο» στις 7 μ.μ..

Η καλλιτεχνική εκδήλωση περιλαμβάνει στο α’ μέρος αναφορές στους αγίους των πρωτοχριστιανικών χρόνων, την εποχή των μαρτύρων, των βυζαντινών χρόνων, την εποχή της Τουρκοκρατίας και τέλος την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής, με ταυτόχρονη παρουσίαση επιλεγμένων βυζαντινών ύμνων από τον Βυζαντινό χορό ΗΔΥΜΕΛΟΝ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στο β΄μέρος με χορούς της Καππαδοκίας, το ύφος των οποίων είναι σεμνό και βαθιά μυσταγωγικό παρουσιάζοντας τελετουργική μορφή.

Α\’ μέρος: Συμμετέχουν ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΗΔΥΜΕΛΟΝ και οι σύλλογοι ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΤΣΟΥΣ & ΔΕΡΚΩΝ,  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ν. ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ», ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ «Η ΑΡΕΤΣΟΥ»,

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΝΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ «ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ» ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΙΩΝΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ»

Β’ μέρος: Χορεύουν οι σύλλογοι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΝΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ «ΟΙ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΕΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ «ΜΙΣΤΙ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ «ΟΥΣΑΚ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ « ΑΓΙΟΙ ΠΕΤΡΟΣ & ΠΑΥΛΟΣ» συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΗΣ

«ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙ»

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο

και αίθουσα «Σοφία Βέμπο» στις 7 μ.μ.

Αφήστε μια απάντηση