Νέο σημαντικό βήμα για την ανέγερση του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη

\"\"

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος  χαιρετίζει το νέο σημαντικό βήμα που έγινε για την ανέγερση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η έγκριση συνολικά περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, από ΕΣΠΑ και υπουργείο οικονομικών, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υλοποίηση ενός εκ των πρωταρχικών στίχων της ΟΠΣΕ, που είναι ένα μεγάλο μουσείο αντάξιο της ιστορίας των αειμνήστων προγόνων μας, που έφτασαν στην Ελλάδα εκδιωχθέντες από τις προγονικές τους εστίες.

Η χρηματοδότηση αυτή θα καλύψει την χρηματοδότηση την εκπόνηση μελετών ,έργων αποκατάστασης και νέας χρήσης του εμβληματικότερου κτίσματος στο πρώην στρατόπεδο , το κτίριο Α2, εμβαδού 3.353 τ.μ.. Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα στεγασθεί στο πρώτο όροφο του κτιρίου , με πρόσοψη στην οδό Λαγκαδά και αποτελεί σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης «εκσυγχρονιστικής» Οθωμανικής  περιόδου της Θεσσαλονίκης.

Η ΟΠΣΕ συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή με το δήμαρχο «Παύλου Μελά» κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τη διοίκηση του, η οποία έχει στόχο της τη δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο και κομμάτι του οποίου θα είναι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ο κ. Δεμουρτζίδης θα προχωρήσει από τον επόμενο μήνα την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης.

Η ΟΠΣΕ συνεχίζει τις προσπάθειες της για την υλοποίηση και του στόχου της ανέγερσης ενός μεγάλου μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στα κτίρια της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στην Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση