Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) | Federation of Refugee Associations of Greece (F.R.A.G)
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) είναι το παλαιότερο Δευτεροβάθμιο Οργανο των Προσφυγικών Συλλόγων. Ιδρύθηκε το 1984 από Σωματεία απ” όλη την Ελλάδα με αναφορά στην καταγωγή τους από την Μικρασία (συμπεριλαμβανομένου του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου, της Τενέδου και όλης της Ανατολικής Θράκης). Εχει έδρα σύμφωνα με το καταστατικό την Αθήνα και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.
Σύντομο ιστορικό της ιδρύσεώς μας.
Μετά από προ-συνεδριακές συσκέψεις που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 1984 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, οι Συντονιστικές Επιτροπές των Προσφυγικών Σωματείων της Αττικής και της Βορείου Ελλάδας, προκήρυξαν Πανελλήνιο Πανπροσφυγικό Συνέδριο κατά μήνα Οκτώβριο, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με στόχο την ευρεία και ισότιμη συμμετοχή των μικρασιατικών σωματείων, συμπεριλαμβανομένων και των φορέων των Ποντίων, της Θράκης και των εκ Κωνσταντινουπόλεως. Ως επείγοντα ζητήματα για επίλυση, οι προσυνεδριακές καθόρισαν τη δημιουργία ενός δευτεροβαθμίου ή τριτοβάθμιου οργάνου, μιας Ομοσπονδίας των Προσφυγικών Σωματείων που θα αναλάμβανε να τακτοποιήσει και συντονίσει τα εκκρεμούντα ζητήματα, όπως η ολοκλήρωςση της ιδέας ενός Μουσείου του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Ανατολής, η ίδρυση ενός Μνημείου για τα θύματα των διωγμών και της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και η προάσπιση θεμάτων του Μικρασιατικού κόσμου που αφορούσαν στην αναγνώριση του Μικρασιατικού πολιτισμού και την ικανοποίηση των δικαιωμάτων αποκατάστασης των μικρασιατών προσφύγων που εκπηγάζουν από τις Συνθήκες Αναταλλαγής.
Οι εργασίες του Πανπροσφυγικού Συνεδρίου, (το 8ο κατά σειρά μετά την Αναταλλαγή), διεξήχθησαν στο Ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου. Το Συνέδριο διεξήχθη σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, παρουσία βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών, Ιδρυμάτων, Οργανώσεων, αλλά και παραγωγικών τάξεων της Βορ. Ελλάδας που σε μεγάλο ποσοστό είχαν στους κόλπους τους μικρασιάτες. Αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που απαιτούσαν αντιμετώπση, ακούστηκαν ιδιαίτερρα σημαντικές εισηγήσεις και τέλος, με μυστική ψηφοφορία, αναδείχτηκε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της προς ίδρυσιν Ομοσπονδίας (τότε ΠΟΠΣ). Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο ΔΣ με τους κκ Τάκη Βεζυργιάννη Πρόεδρο, Στάθη Ευσταθιάδη Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Ψαρρό Γενικό Γραμματέα, Καλλιόπη Κολιοπούλου Γρίβα Ταμία, Αλέξανδρο Σωφρονιάδη Αντιπρόσωπο Κλιμακίου Αττικής, Γεράσιμο Τοκατλίδη( Γραμματέα κλιμακίου Βορ. Ελλάδας), Ευθύμιο Αρζόγλου Ταμία κλιμακίου Βορ Ελλάδας και ως μέλη τους Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιωάννη Κοκκινίδη, Γ. Κοτζιά και Χάρη Σαπουντζάκη.
Στις 18 Φεβρουαρίου του 1985 οι δυο Συντονιστικές Επιτροπές Αττικής και Βορείου Ελλάδας έκλεισαν αισίως το διετές έργο τους που η ιδέα του είχε γεννηθεί από το 1973 στους κόλπους της Ένωσης Σμυρναίων και παρέδωσαν τη σκυτάλη στην Ομοσπονδία.
Αμέσως η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας με τον πρόεδρό της κ. Βεζυργιάννη προχώρησαν στην σύσταση του Καταστατικού, το οποίο σε ειδική συγκέντρωση στα Γραφεία της Ένωσης Σμυρναίων στην Αθήνα, υπέγραψαν 56 σωματεία ως Ιδρυτικά Μέλη από όλη την Ελλάδα. Το Καταστατικό υπεβλήθη στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς έγκριση. Ένας από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς με τους οποίους επιφορτίστηκε η ΟΠΣΕ ήδη από το Πανπροσφυγικό Συνέδριο του 1984, ήταν πάντα η περισυλλογή, μελέτη, προβολή και αξιοποίηση του ιστορικού και λαογραφικού υλικού, των κάθε είδους καλλιτεχχνικών δημιουργημάτων, η διάσωση, συνέχιση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ουσιαστική συμπαράσταση στο έργο του υπό ίδρυσιν Εθνικού Μουσείου της Ανατολής, για το οποίο είχε συσταθεί ήδη από το 1976 και λειτουργούσε με σωματειακή μορφή, Διασωματειακή Ένωση Εθνικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής. (Ε.Μ.Ε. Α.). Η ΟΠΣΕ ουδέποτε παρέκκλινε από τους καταστατικούς σκοπούς της.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ο.Π.Σ.Ε, έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 1987 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 42 σωματείων από όλη την Ελλάδα και εξελέγησαν οι Τάκης Βεζυργιάννης εκ της Ενώσεως Σμυρναίων ως Πρόεδρος, ο Γ. Αρζόγλου (Ένωση Σμυρναίων και Μικρασιατών Βορ Ελλάδας) αντιπρόεδρος, Αυγ. Καμπάς (ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΜ) Γενικός Γραμματέας, Χαρισμίδης ειδικός Γραμματέας, Αρχοντία Παπαδοπούλου Έφορος Δημοσ. Σχέσεων, Πολυκαρπίδης (από Ν. Συνασσό) Έφορος Νέων, καθώς και οι Γ. Πετρίδης Γεν Γραμματέας της Αδελφότητας Προκοπιέων Θεσσαελονίκης, Χάρης Σαπουντζάκης (Ένωση Σπάρτης Αθηνών), Καλ. Κολιοπούλου-Γρίβα (ίδρυμα προστασίας Ελληνικής Μικρασιατικής χειροτεχνίας), Χρυσ. Βιορές (Ένωση Σμυρναίων Πειραιώς), και Γ. Καρπούζας από Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης.
Μετά από 40 χρόνια παρουσίας της στον Μικρασιατικό χώρο, η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να βαδίσει ολοκληρώνοντας το έργο που ανέλαβε, σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της.
Πηγές πληροφοριών:
*εφ. «Μικρασιατική Ηχώ» (έντυπο της Ενώσεως Σμυρναίων): αφ 249 (Ιούνιος 1984), σελ 3,12. αφ 253-254(Νοέμ-Δεκ 1984), σελ 8-9, αφ 255-256 (Ιαν-Φεβρ 1985), σελ 1-2.
*Περ. «Φωνή Μαγνησίας» (τριμηνιαία έκδοση του σωματείου Ενώσσεως των εκ Μαγνησίας Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων): αφ 21(Ιαν 1984), σελ 10η,, αφ 22(Απρίλιος 1984), σελ, 1 και 8.
* περ. «Κυδωνιατικός Αστέρας» (δίμηνη έκδοση της Ενώσεως Κυδωνιατών): αφ 15 (Μάρτης 1985), σελ 3-4.
* η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της 10ης Νοεμβρίου 1984, των Συντονιστικών Επιτροπών Προσφυγικών Σωματείων Αττικής και Βορείου Ελλάδας, «Προς Όλα τα Προσφυγικά Σωματεία της Ελλάδας σχετικά με το Προσφυγικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη».
Αθήνα, 6/7/2014