Συνάντηση της ΟΠΣΕ στην Θεσσαλονίκη με τα Μικρασιατικά Σωματεία Βορείου Ελλάδος

\"thes4\"

Μεγάλη  ήταν η ανταπόκριση εκπροσώπων Μικρασιατικών Σωματείων στην πρόσκληση που απηύθυνε η Ο.Π.Σ.Ε., στη Θεσσαλονίκη,  για μια πρώτη γνωριμία με τη νέα διοίκηση και ανταλλαγή απόψεων.

Τη Δευτέρα 8 Μαϊου 2017 στις 7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεως του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθ. – Ν. Κορδελιού <<Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ>> συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι 27 Μικρασιατικών Σωματείων από την Βόρεια Ελλάδα.

Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι κα Χρυσή Σαλμανιώτη, Πρόεδρος του τοπικού  Συλλόγου, η κα Μαρία Πασχαλίδου, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητος Κορδελιού ο κος Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος της ΟΠΣΕ και τα μέλη του Δ.Σ. κος Αντώνης Οραήλογλου και η κα Μαρία Δραγάτση.

Ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους για τα θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία, ενώ άκουσαν από τους εκπροσώπους των σωματείων τα θέματα που τους απασχολούν.

Το κυριότερο ήταν το οικονομικό για το οποίο η διοίκηση της ΟΠΣΕ τους ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ,με πιέσεις σε κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση των σωματείων με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την αξιοποίηση της ανταλλάξιμης ακίνητης περιουσίας. Ως γνωστόν το ΤΑΠΑΠ που είχε το ρόλο αυτό, έχει καταργηθεί από την κυβέρνηση το 1998 και η διοίκηση της Ομοσπονδίας ζητά την επανασύσταση του, ώστε να βοηθηθούν όλα τα προσφυγικά σωματεία της χώρας και να επιτελέσουν το σκοπό τους που είναι η διατήρηση των ηθών και εθίμων, αλλά και της ιστορικής μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Παράλληλα η ΟΠΣΕ έχει ήδη πετύχει την ακύρωση της αρχικής απόφασης για εκποίηση των ανταλλαξίμων ακινήτων από τα προς πώληση ακίνητα για την κάλυψη του χρέους της Ελλάδος και συνεχίζει την προσπάθεια ώστε ποτέ ξανά να μην περιληφθούν τα ακίνητα αυτά στα προς πώληση.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση όλων ήταν η από κοινού προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο χώρο του Στρατοπέδου Παύλου Μελά, ενώ ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας για την ίδρυση  Μουσείου του Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής και στην Αθήνα, στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας, απέναντι από το Γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ότι θα γίνει νέα συγκέντρωση μέσα στο 2017 για ανταλλαγή απόψεων και εξέταση της πορείας των θεμάτων που ήδη συζητήθηκαν.

Ακολούθησε μικρασιάτικο κέρασμα από της κυρίες του Συλλόγου που είχαν επιμεληθεί αλμυρές και γλυκές γεύσεις.

Την επομένη ημέρα, Τρίτη 9 Μαΐου 2017  στις 11:00, ο Πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης της ΟΠΣΕ επισκέφθηκαν τον κο Δημήτριο Δεμουρτζίδη, Δήμαρχο Παύλου Μελά για μια πρώτη γνωριμία και ενημέρωση για το Μουσείο του προσφυγικού Ελληνισμού στο Στρατόπεδο Παύλου  Μελά. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε στο δήμαρχο ότι η ΟΠΣΕ θέτει όλες τις δυνάμεις της στη διάθεση του για όσες προσπάθειες πρέπει να γίνουν ώστε, το δυνατόν συντομότερα, να εκπληρωθεί ο μεγάλος στόχος που είναι η κατασκευή και λειτουργία του μουσείου. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την ΟΠΣΕ για τη συνεργασία και ανέλαβε την ενημέρωση της για τις εξελίξεις.

\"thes2\"

\"thes3\"

\"thes14\"

Αφήστε μια απάντηση