Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ένα από τα πλέον στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας με την αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής.
Με το μήνυμα αυτό η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος , συμμετέχει σήμερα 19 Μαίου στο εθνικό μας πένθος για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας των αδελφών μας Ελλήνων Ποντίων.
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές.
Από το 1908, χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε μια νέα φάση της ιστορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων και παρά τις ελπίδες για μεταρρυθμίσεις, αυτοί έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α\’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ότι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Στις 19 Μαίου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει την πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Να σημειωθεί ότι από την οθωμανική ελληνική κοινότητα, που ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια, καταμετρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το ’28 λίγο περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια. Με τις σχετικές αριθμητικές πράξεις προκύπτει ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της Οθωμανικής θηριωδίας στην καθ ημάς Ανατολή.
Η ΟΠΣΕ πιστεύει και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι λαοί δεν πρέπει να ξεχνούν τα θύματα κάθε γενοκτονίας, καθώς μόνο έτσι η Οικουμένη και η διεθνής κοινότητα θ’ αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.