Με ιδιαίτερη επισημότητα η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Αθήνα
Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025 η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ημέρα που υπενθυμίζει την αντοχή και την πίστη του ελληνισμού μέσα στη δοκιμασία.
Η τελετή ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι με Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θαυμακού κ. Θεοδώρητου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Λοβέρδου, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής, πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής, των δικαστικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των πρυτανικών αρχών, αποστράτων και προσφυγικών σωματείων.
Στο Μνημείο του Εθνο-Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) κατέθεσε στεφάνι, ενώ ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κικής εκφώνησε συγκινητική ομιλία, υπενθυμίζοντας την τραγωδία και τον ηρωισμό των Μικρασιατών.
Ακολούθησε πορεία, συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, από την οδό Μητροπόλεως έως την Πλατεία Συντάγματος, όπου κατατέθηκαν δεκάδες στεφάνια από όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας και των Μικρασιατικών Σωματείων της ΟΠΣΕ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Η συνέχεια της ημέρας περιλάμβανε εκδήλωση σε παρακείμενη αίθουσα, με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό κ. Κώστα Σαμουρκασίδη, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Με παραστατικό λόγο και έντονη αναδρομή στα γεγονότα, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και να γνωρίσουν οι νέες γενιές την τραγωδία που σημάδεψε τον ελληνισμό.
Η ΟΠΣΕ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους, και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διάσωση της μνήμης και της προσφυγικής κληρονομιάς, ώστε οι ιστορικές αλήθειες να παραμείνουν ζωντανές και αδιαμφισβήτητες.
Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος







