Η ομιλία του Προέδρου της ΟΠΣΕ στην κοπή της βασιλόπιτας

\"\"

Κύριε Δήμαρχε,

 

Σεβασμιότατε,

 

Κύριοι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

 

Εκπρόσωποι Μικρασιατικών Σωματείων

 

Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητές φίλες,

 

Εκ μέρους του Διοικ. Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας μας.

Η κρίση και τα μνημόνια που ταλαιπωρούν εδώ και τουλάχιστον μια 5ετία την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της, άγγιξε και μάλιστα θα έλεγα ταρακούνησε και την Ομοσπονδία μας. Από τώρα και στο εξής, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την βοήθεια και την συνδρομή και την δική σας, θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ξεκινήσουμε μια ανοδική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων σε συλλογικό και γενικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Είθισται τέτοιες ώρες να κάνουμε και ένα απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που μας πέρασε. ΄Ετσι σας γνωρίζουμε ότι το Διοικ. Συμβούλιο έχει θέσει τους εξής στόχους :

 1. Την δημιουργία Μουσείου της καθ΄ ημάς Ανατολής, στα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Ως γνωστόν ο χώρος ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και έχει δρομολογήσει μελέτες για την γενικότερη ανάπλαση της περιοχής που περιλαμβάνει και την ίδρυση Μουσείου. Δυστυχώς οι εργασίες προόδου του έργου από την πλευρά του Δημοσίου είναι αργές και ευχή μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2022 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
 2. Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη μετά από παρέμβαση μας, έχει δρομολογηθεί στο Στρατόπεδο Π. Μελά η ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Μουσείο  Ποντιακού  και  Μικρασιατικού Ελληνισμού.
 3. Μεγάλο επίτευγμα θα ήταν η επανίδρυση του ΤΑΠΑΠ, του Ταμείου των Ανταλλαξίμων Περιουσιών, που καταργήθηκε το 1998, ρίχνοντας στον Καιάδα των Κρατικών Προϋπολογισμών, την εναπομείνουσα περιουσία των απογόνων μας. Μακάρι με τις επαφές μας, να μπορέσουμε να κερδίσουμε οτιδήποτε.
 4. Την επανασύνδεση των σωματείων κατά γεωγραφική περιοχή με κοινές εκδηλώσεις.

 

Θα σας παρουσιάσουμε τώρα τις δραστηριότητες – παρουσίες της Ομοσπονδίας μέσα και από φωτογραφίες.

 • Στις 5 Μαρτίου είχαμε τις εκλογές στην Ομοσπονδία μας από τις οποίες προέκυψε το νέο Διοικ. Συμβούλιο.
 • Στις 11 Μαρτίου δίνουμε το παρόν, στην Εστία Ν. Σμύρνης για την απονομή του Μεταλλίου της Εστίας Ν. Σμύρνης στον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.
 • Στις 22 Μαρτίου επισκεπτόμαστε την Αντιπεριφερειάρχη Αθηνών κα Ερμίνα Κυπριανίδου και ενημερωνόμαστε για το που βρίσκετε το θέμα του Μουσείου, σχετικά με τις Πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Παράλληλα δημιουργήσαμε Ομάδα Εργασίας Μουσείου, προκειμένου να επεξεργαστεί τις θέσεις μας σχετικά με το Μουσείο. ΄Ηδη η Ομάδα, έχει συνεδριάσει 3 φορές.
 • Στις 8 Μαΐου, πραγματοποιούμε συγκέντρωση των Σωματείων Βορ. Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων και αλληλοενημέρωσης. Την επόμενη μέρα συναντάμε τον Δήμαρχο Παύλου Μελά,  Δημ. Δεμουρτζίδη και τον ενημερώνουμε για τις θέσεις της Ομοσπονδίας,  στο θέμα του Μουσείου για την Θεσσαλονίκη.
 • Στέλνουμε επιστολή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα να συναντήσουμε στις 15 Μαΐου, την Δ/ντρια του Διπλωματικού Γραφείου του, την κα Αικ. Κόϊκα, την οποία ενημερώσαμε για τις θέσεις της Ομοσπονδίας.
 • Στις 18 Μαΐου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, συναντήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον ενημερώσαμε για το θέμα του Μουσείου και την δημιουργία αν είναι δυνατόν εκκλησίας στον χώρο της Εκκλησίας.
 • Στις 10 Ιουνίου, δώσαμε το παρόν στο Β΄ Καππαδοκικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή.
 • Στις 19 Ιουλίου, συναντήσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, τον ειδικό Σύμβουλο κ. Βαγγέλη Παπαδάκη, της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδ. Κονιόρδου και τον ενημερώσαμε για το θέμα του Μουσείου. Μας υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει άμεσα την Υπουργό.
 • Στις 28 Ιουλίου, συναντήσαμε τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος (αρμόδιο για τα θέματα της ανάπλασης της Αθήνας), κ. Σωκρ. Φάμελο, στο γραφείο του, στη Λ. Μεσογείων και τον ενημερώσαμε σχετικά.
 • Στις 1 Ιουλίου, υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ, έγινε η Α΄ Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Σωματείων στην Λαμία με μεγάλη επιτυχία. Παρόντες δεκάδες σωματεία από όλη την Ελλάδα και άνω των 3.000 ατόμων.
 • Στις 4 Σεπτεμβρίου κάνουμε κοινή συνεδρίαση Δ.Σ. με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, εξετάζοντας κοινά θέματα που μας απασχολούν.
 • Τον Σεπτέμβριο (16 και 17) τις ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Τούρκους, διοργανώσαμε εκδήλωση-ημερίδα στην Αθήνα με ομιλητές τους Φ. Παπαθεοδώρου Πολεοδόμο και Χρήστο Φλώρο Αρχιτέκτονα που εισηγήθηκαν για το πως θα υλοποιηθεί το έργο του Μουσείου, στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Στην εκδήλωση αυτή τιμήσαμε δύο επίλεκτα στελέχη των προσφύγων δεύτερης γενιάς, (που δεν προλάβαμε να τα τιμήσουμε εν ζωή) τον πρώτο πρόεδρο της Ο.Π.Σ.Ε. Τάκη Βεζυργιάννη (από την ΄Ενωση Σμυρναίων) και τον Αντιπρόεδρό της Σπύρο Ισόπουλο (από το Σύλλογο Ν. Σινασός).
 • Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με κάθε επισημότητα στην Μητρόπολη, στο ΄Αγαλμα του Μητροπολίτη Σμύρνης και στο Μνημείο του ΄Αγνωστου Στρατιώτη, αποδώσαμε τις δέουσες τιμές στη μνήμη των Μικρασιατών απογόνων μας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας κ. Δημ. Βίτσας.
 • Στις 15 Οκτωβρίου, παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση της ΄Ενωσης Σμυρναίων, στην Παλαιά Βουλή στην απόδοση τιμής στον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.
 • Στο τέλος Νοεμβρίου, συμμετείχαμε στο 8ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., όπου παραβρεθήκανε πάρα πολλά σωματεία μας από όλη την Ελλάδα και χρησίμευσε στις γνωριμίες μεταξύ των μελών μας, ενώ είχαμε και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων.
 • Αντιπροσωπεία μας, συναντήθηκε στη Βουλή με τον Βουλευτή της Ν. Δ. κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο (4 Οκτωβρίου) και αντιπροσωπείες του Κ.Κ.Ε. (16 Νοεμβρίου) και των ΑΝ.ΕΛ. (22 Νοεμβρίου) και κατέθεσε παρατήρηση σχετικά με τον τρόπο που η Βουλή τίμησε την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, της 14ης Σεπτεμβρίου.
 • Για τον ίδιο λόγο στείλαμε επιστολές στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στα κόμματα της Βουλής ζητώντας συναντήσεις.
 • Επιστολές στείλαμε και σε Δημάρχους για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.
 • Πολλά μέλη του Διοικ. Συμβουλίου μας, δώσανε το παρόν σε δεκάδες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν σε όλη την Ελλάδα διάφοροι μικρασιατικοί σύλλογοι που ανήκουν στην δύναμή μας αλλά και στην εκδήλωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για την Επέτειο της ΄Αλωσης της Πόλης (29 Μαΐου).
 • Τον Δεκέμβριο εκδώσαμε ένα συλλεκτικό Ημερολόγιο με αντίτιμο 5 δρχ. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι να πωληθούν όλα τα ημερολόγια, ώστε να εξασφαλίσουμε κάποια έσοδα.

 

Μέσα στις άλλες δραστηριότητες που είχαμε, μετακομίσαμε και τα γραφεία μας, από τον χώρο του  Ο.Α.Κ.Α. σε γραφείο κοντά στη Μητρόπολη Αθηνών, στην οδό Πατρώου 8-10.

 

Αλλά και το 2018 έχουμε αρχίσει δυναμικά :

 1. Συναντήσαμε στις 8 Ιανουαρίου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάν. Μπουτάρη
 2. Την ίδια μέρα, κόψαμε την βασιλόπιτα μας στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από αρκετά χρόνια, παρουσία εκπροσώπων δεκάδων Μικρασιατικών Σωματείων.
 3. Για την ονομασία των Σκοπίων, εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση.

 

Θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια την δική σας και την οικονομική ετήσια  ενίσχυσή σας, θα πετύχουμε τους στόχους μας.

 

Χρόνια Πολλά με Υγεία σε σας και τις οικογένειές σας και ας ελπίσουμε ο ήλιος να αρχίσει  από αύριο να χαμογελά και για μας δειλά, αλλά σταθερά.

Αφήστε μια απάντηση