Ιδρύονται δύο μεγάλα μουσεία του Προσφυγικού Eλληνισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

\"\"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΣΕ βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ενημερώσει, μέσω των σωματείων μελών της, τους χιλιάδες απογόνους των αείμνηστων προγόνων μας, ότι ένας ακόμη μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε. Έχουν δρομολογηθεί και ήδη άρχισαν οι μελέτες για την ίδρυση των δύο μεγάλων μουσείων της χώρας, αυτών του Προσφυγικού Ελληνισμού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, προχωράει με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και της κας Μενδώνη, η υλοποίηση της Β’ φάσης, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, θα έχει ολοκληρωθεί το 2023.

Με την υπ’ αριθμ. 091/2021 ΠΡΑΞΗ του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δόθηκε το «πράσινο φως» για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ Α.Ε. και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, με σκοπό την ωρίμανση και υλοποίηση έργων που εντάσσονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου Παύλου Μελά, για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου  Παύλου Μελά και την ανάδειξη και επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος που έχει χαρακτηριστεί εντός του «Ιστορικού Τόπου». Το αντικείμενο που πρόκειται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης, αφορά στις μελέτες ωρίμανσης της αποκατάστασης επτά εμβληματικών κτηρίων χαρακτηρισμένων «Μνημείων» και ειδικότερα τις διαδικασίες διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου στρατωνισμού Α2» και ωρίμανση/εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων στρατωνισμού με διακριτικά Α3, Β1, Β2, Β3 Β4 Π και κτήριο Ταξιαρχίας. Στο κτήριο Β4 θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

 Στην περίπτωση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Αθήνας, αυτό θα γίνει στις ιστορικές «Προσφυγικές πολυκατοικίες» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως επιδίωκε η ΟΠΣΕ από την αρχή. Ο πολυετής αγώνας δικαιώθηκε τις τελευταίες μέρες.

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου, επισκέφθηκε τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, όσο και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, στους οποίους τέθηκε το θέμα καθώς η ιδιοκτησία των « Προσφυγικών πολυκατοικιών» ανήκει πλέον στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ το συνολικό έργο ανάπλασης της ευρείας περιοχής,  έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων και θα το υλοποιήσει μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση της Αθήνας Α.Ε.» που το εποπτεύει.

Τόσο ο κ. Πατούλης, όσο και ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ ότι έχει προχωρήσει σχετική μελέτη και έχει εγκριθεί, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται στις πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας να δημιουργηθεί το μεγάλο μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Κατά την ενημέρωση τους δε από την αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ, για τις επετειακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα ενόψει της εκατονταετηρίδας από την Μικρασιατική καταστροφή, οι κύριοι Πατούλης και Μπακογιάννης πρότειναν τη συνεργασία της ΟΠΣΕ για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Η αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ, πέρα από τις ευχαριστίες τόσο στον Περιφερειάρχη Αττικής, όσο και στον δήμαρχο Αθηναίων, για την ανταπόκριση τους στο δίκαιο αίτημα των αμέτρητων στην Ελλάδα απογόνων των προσφύγων από όλες τις Αλησμόνητες Πατρίδες, έθεσε και ένα ακόμη αίτημα. Όταν, με το καλό, ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό έργο, όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, να μετέχει εκπρόσωπος της ΟΠΣΕ στο διοικητικό συμβούλιο οργάνωσης και λειτουργίας των δύο μουσείων.

Αφήστε μια απάντηση