Καταπατημένα Ανταλλάξιμα και Χρηματοδότηση των Σωματείων μας

\"\"

Καταπατημένα Ανταλλάξιμα και Χρηματοδότηση των Σωματείων μας

 

Η Πολιτεία οφείλει να ξαναρχίσει τη χρηματοδότηση των Σωματείων απογόνων προσφύγων με ποσοστά από τα έσοδα, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των ανταλλαξίμων ακινήτων. Και μια πρώτης τάξης ευκαιρία παρουσιάζεται τώρα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την τακτοποίηση των καταπατημένων ακινήτων.

Η διοίκηση της ΟΠΣΕ, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, ετοίμασε και έστειλε στον κ. Μητσοτάκη επιστολή στην οποία γίνεται αναλυτική παρουσίαση του θέματος και τίθεται το αίτημα για περίληψη στο νομοσχέδιο διάταξης για διανομή στους συλλόγους μας ποσοστού από τα χρήματα που θα εισπράξει το δημόσιο.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιστολή : «Με αφορμή την πρωτοβουλία σας να λυθεί επιτέλους το χρόνιο πρόβλημα με τα καταπατημένα ανταλλάξιμα, επανερχόμαστε στο δίκαιο αίτημα μας. Ζητάμε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περιληφθεί διάταξη ώστε μέρος των εσόδων που θα επιφέρει η τακτοποίηση των καταπατημένων ανταλλάξιμων κτημάτων, να διατεθεί στα νομίμως λειτουργούντα Σωματεία μας, τα οποία άλλωστε αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, λόγω και της πανδημίας που υποχρέωσε σε αναστολή πολλών δραστηριοτήτων (εκδηλώσεις, χορωδίες, χορευτικά κλπ).

Με αφορμή τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και των όσων ακολούθησαν, που συμπληρώνονται φέτος, η υπουργός Πολιτισμούς κυρία Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει «Θέλουμε να τιμήσουμε τις προσφυγικές κοινότητες, τους εκπατρισμένους Έλληνες, αυτούς που μεταλαμπάδευσαν στη μητροπολιτική πατρίδα τον πλούτο των παραδόσεων τους, τις τέχνες και την παιδεία τους διαμορφώνοντας μια νέα ταυτότητα».  

Αν και βρισκόμαστε ήδη στον πέμπτο μήνα του επετειακού έτους 2022, περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και παράλληλα με την οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων χιλιάδων ιδιοκτητών ανταλλάξιμων κτημάτων, την δικαίωση μας από την κυβέρνηση με τη διανομή ποσοστού των χρημάτων που θα εισπράξουν τα κρατικά ταμεία στα προσφυγικά μας Σωματεία για τη συνέχιση του τεράστιου αγώνα τους να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, αλλά και στους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν όλοι και να συμφωνήσουν στο δίκαιο αίτημα μας.

Το ΔΣ

Αφήστε μια απάντηση