Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Αθήνα

\"\"

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, φορέων και μικρασιατικών σωματείων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ)  ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 οι  κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για τη 14η Σεπτεμβρίου Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησαν το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, παρουσία των εκπροσώπων των ΜικρασιατικώνΣωματείων,  με κύριο ομιλητή τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης και  ΓΓ Απόδημου Ελληνουσμου Γ. Χρυσουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα  ιστορικά γεγονότα και τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.

\"\"

Ακολούθησε πομπή και  δέηση στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην οποία ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ Αντώνης Οραήλογλου τόνισε  «το μέγεθος της θυσίας του Εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομου, την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νεκρούς μας αλλά και τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας τις οποίες οι απόγονοο των προσφύγων του 1922 θα περιμένουν να γίνουν πράξεις».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι «ιερή υποχρέωση μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας».

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος και φιλαρμονικής προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος όπου και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

\"\"

Στις εκδηλώσεις εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον  Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος , ο π. Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής, Λ. Κεφαλογιάννη, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Α. Λεωτσάκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Γεωργόπουλος και Ν. Παπαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας,  εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρμενίων καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και ενώσεις αποστράτων.

\"\"

\"\"

 

Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε ημερίδα της ΟΠΣΕ στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών με θέμα την υποδοχή των Μικρασιατών Προσφύγωντου 1922 και ομιλητές τον Πανεπιστημιακό και συγγραφέα Σπύρο Τζόκα και τον καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Γιώργο Τσιμουρή.

\"\"

\"\"

Αφήστε μια απάντηση