Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συλλόγου Αλατσατιανών του Νομού Ηρακλείου κου Κωστή Καλυβά συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις μνήμης της μικρασιατικής καταστροφής, που διοργάνωσε η Περιφέρεις Κρήτης, την Κυριακή 7 Σεπετεμβρίου.
Την Ο.Π.Σ.Ε εκπροσώπησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Ασπρόμουγγος. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:
ΩΡΑ 8:00 Επίσημη Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού. (παρκάκι στη συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).
ΩΡΑ 10:00 Μετά το πέρας της Λειτουργίας ( 10:00π.μ.) τελέσθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων και ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Παυλίδης Απόστολος, γεωπόνος, λογοτέχνης ποιητής.
ΩΡΑ 11:00 Τελετή στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού.
1) Επιμνημόσυνη δέηση. 2) Κατάθεση Στεφάνων από τους: -Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, -Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου -Περιφερειάρχη Κρήτης, -Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, -Δήμαρχο Ηρακλείου, -Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, -Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, -Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης, -Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, -Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου- Ν. Λασιθίου, -Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, -Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, -Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ Κρήτης και Δωδεκανήσου, -Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, – Σωματεία Μικρασιατών, -Αναπηρικές Οργανώσεις, -Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις, -Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό.
3) Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών. 4) Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
ΩΡΑ 19:30 Επίσημη Υποστολή της σημαίας στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Εκτός από την Ο.Π.Σ.Ε. συμμετείχαν και οι παρακάτω σύλλογοι:
Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, με τον πρόεδρο Κωστή Καλυβά
Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» με τον πρόεδρο Νίκο Δημόπουλο
Σύλλογος Μικρασιατών Καππαδοκών Κρήτης με τον πρόεδρο Γιώργο Μαρταβατζή (Μέλος ΔΣ ΟΠΣΕ)
Πολιτιστικός σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με την πρόεδρο Ασπετάκη
Σύλλογος Ποντίων Ηρακλείου » Η Εύξεινος Λέσχη» με τον πρόεδρο Βάιο Αϊνατζόπουλο
Παραδοσιακός σύλλογος Σμυρναίων Ηρακλείου «Η Σμύρνη» με την πρόεδρο Δήμητρα Δελημιχάλη-Γεωργιάδη.
Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Ηρακλείου
Η Ο.Π.Σ.Ε. ευχαριστεί θερμά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του συλλόγου των Αλατσατιανών κ. Κωστή Καλυβά για τη φιλοξενία που παρείχαν στο μέλος τους κ. Γιάννη Ασπρόμουγγο.