Τιμήθηκε από την ΟΠΣΕ στην Αθήνα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

\"\"

Με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, οι κεντρικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος.

«Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να περιορίσει το μυαλό μας και την καρδιά μας, να είναι στους αείμνηστους προγόνους μας που υπέστησαν την αγριότερη γενοκτονία, η οποία έχει διαπραχθεί ποτέ σε βάρος αθώων ανθρώπων» τονίζεται από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί την ημέρα αυτή όλα τα Προσφυγικά Σωματεία της Ελλάδος.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η ομιλία του οποίου για την ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου και τα όσα συνέβησαν την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής στις Αλησμόνητες Πατρίδες, απέσπασε τα ευμενεστατα σχόλια των παρευρισκόμενων.

Την Περιφέρεια Αττικής, που έχει την ευθύνη της οργάνωσης, εκπροσώπησε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης. Παρέστησαν επίσης ως εκπρόσωπος της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας η υπασπιστής Πλωτάρχης κα Καλλιόπη Πορόγλου, εκπρόσωπος του προέδρου  της Βουλής των  Ελλήνων, ο κ. Χρήστος Ταραντίλης βουλευτής επικρατείας, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Τατσιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ευγένιος Κολλάτος, η Περιφερειακή σύμβουλος κα Μαίρη Βιδάλη και οι βουλευτές, Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Μάντζος (ΚΙΝΑΛ) και Αικατερίνη Αλεξοπούλου (ΕΛ.ΛΥΣΗ).

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων   τόσο στο άγαλμα του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, από τον αντιπρόεδρο της ΟΠΣΕ κ. Γιάννη Τριανταφυλλίδη, συνοδευόμενο από τον γεν. γραμματέα κ. Δημήτρη Παντέλα, τον ταμία κ. Κώστα Αναγνωστάκη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κ. Μαριάννα Μαστροσταμάτη, κ. Απόστολο Δαγδελένη κ. Ντίνα Παπάκου, όσο και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία εκπροσώπων δεκάδων Προσφυγικών Συλλόγων.

Η καθιερωμένη ημερίδα της ΟΠΣΕ, με αφορμή την ημέρα Εθνικής Μνήμης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη φιλόξενη αίθουσα Ρήγας Βελεστινλής  με κεντρικό ομιλητή, τον γνωστό συγγραφέα και εκδότη κ. Γιώργο Καραμπελιά. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Οι Έλληνες της Ανατολής και η επανάσταση του 1821».

Ο κ. Καραμπελιάς, έχοντας συγκεντρώσει αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία, απέδειξε στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, ότι η συμβολή των Ελλήνων της καθ ημάς Ανατολής, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Οθωμανικό ζυγό, ήταν μεγάλη και χρειάζεται να αναδειχθεί. Η Ιωνική φάλαγγα, η έδρα της Φιλικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, τα ονόματα των αγωνιστών από τη Μικρά Ασία, ήταν μόνο μερικά από τα ντοκουμέντα που αναφέρθηκαν.

Την ημερίδα άνοιξε και συντόνισε τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ κ. Αντώνης Οραήλογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαιρέτησε την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, να προτείνει στην κυβέρνηση να περιλάβει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας για την ηθική δικαίωση των αειμνήστων προγόνων μας και να λάμψει η ιστορική αλήθεια. Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρόταση, που αποτελεί πάγιο και επιτακτικό αίτημα της ΟΠΣΕ και όλων των Προσφυγικών οργανώσεων  που εκπροσωπεί ανά την Ελλάδα.

\"\"

\"\"\"\"

\"\"

Αφήστε μια απάντηση