Οι απόγονοι των Μικρασιατών, σε όλη τη χώρα, τίμησαν σε κλίμα συγκίνησης τη μνήμη των αειμνήστων προγόνων τους, σε εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν την επομένη της Ύψωσης Του Τιμίου Σταυρού, Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος.
Με ιδιαίτερη επισημότητα πραγματοποιήθηκε η κεντρική μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό στις 11 το πρωί, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητου, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της βουλής, των κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής, των δικαστικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, των πρυτανικών αρχών, των αποστράτων, προσφυγικών ομοσπονδιών και σωματείων, έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του εθνο ιερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.
Προηγήθηκε ομιλία για την Τουρκική θηριωδία του 1922 σε βάρος των Μικρασιατών Ελλήνων, από τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου.
Στη συνέχεια συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, έγινε πορεία από την οδό Μητροπόλεως έως την πλατεία Συντάγματος, όπου κατατέθηκαν δεκάδες στεφάνια, από όλους τους εκπροσώπους, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Ακολούθησε εκδήλωση σε παρακείμενη αίθουσα με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό επιστήμονα Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην Μικρασιατική καταστροφή και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, που θα αποτελέσουν αντικείμενο του νεοσυσταθέντος τμήματος “Ελληνισμού της Ανατολής” στην έδρα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στον ομιλητή τέθηκαν ερωτήσεις από τους παρισταμένους και δόθηκαν απαντήσεις. Να σημειωθεί ότι η τόσο σημαντική αυτή έδρα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην επιστημονική μελέτη και καταγραφή της ιστορίας, αλλά και του πολιτισμού που ανέπτυξαν οι Έλληνες στην Μικρά Ασία, την οποία στη συνέχεια μετέφεραν στην μητέρα πατρίδα.
Της ομιλίας προηγήθηκε σύντομη εισαγωγική ομιλία του προέδρου της ΟΠΣΕ και κέρασμα των παρισταμένων.